Effectieve Tips

 

 

 

 

Zet je werkplek naar je hand

zet je werkplek naar je hand

Niet elke werkplek is hetzelfde. Er zijn plaatsen waar je productiever bent en je beter kunt concentreren. En er zijn werkplekken waar er niets uit je handen komt. Als je weet wat voor jou werkt kun je daar handig gebruik van maken. Daarom hier wat tips op een rijtje voor het bepalen van je ideale werkplek.

Lange tijd werkte absolute stilte ook voor mij het beste, waarom nu dan niet meer?

 

EEN STILLE OMGEVING OF TOCH MAAR NIET?

Sommige mensen hebben absolute stilte nodig als ze willen schrijven of lezen. Ik dacht lange tijd dat dit voor mij ook het beste werkte. Totdat ik begon te schrijven in de trein. Met om me heen gesprekken en muziek. En ik merkte dat ik sneller schreef met geluid om me heen.

Zolang de gesprekken oppervlakkig zijn en niets met mij te maken hebben, werk ik productiever met wat geluid dan in stilte.

De verklaring hiervoor is dat ons brein supersnel is. We hebben behoorlijk wat bandbreedte. Als er geen bijgeluiden zijn vervelen we onszelf vaak zonder dat we het merken. We denken sneller dan we kunnen lezen of schrijven. Dus als we enkel lezen of schrijven dwalen we gemakkelijker af. Door bijgeluiden heeft je brein onbewust wat te doen. Waardoor verveling uitblijft en je geconcentreerder kunt werken

Maar als je in een hele drukke tijd zit, als je weinig slaapt of gewoon keimoe bent, kan het zijn dat je de volle bandbreedte nodig hebt voor je werk. Dat is waarom ik jarenlang in stilte wilde werken. Ik had toen simpelweg minder vrije bandbreedte dan nu.

EEN OMGEVING MET GEROEZEMOES

Nu we weten dat we doorgaans aardig wat bandbreedte hebben en minder snel afgeleid zijn als we die bandbreedte benutten, kunnen we kijken naar slimme opties. Wat kun je doen om te zorgen dat je brein zich niet verveelt en afdwaalt?

Je kunt natuurlijk gaan werken in je favoriete koffiehuis. Dat heb je vast eerder geprobeerd. Werkte dat goed voor je? Het gerinkel van koffiekopjes, de geur van vers gebak. De gesprekken op afstand, waarvan je flarden hoorde maar die je toch niet stoorden. Het kan enorm productief maken.

Werkt dit voor jou, maar wil je niet altijd de deur uit en geld uitgeven aan koffie en lunch, dan is er een alternatief.

EEN SITE MET CAFE GELUIDEN

Op www.coffitivity.com vind je het geluid dat opgenomen is in verschillende cafés over de hele wereld. Natuurlijk hoor je niet veel verschil. Het idee is leuk dat je met wat fantasie in Parijs zit, in New York of Venetie. Het is in ieder geval een prima vervanger voor fysiek naar een koffietent gaan. Je kunt lekker aan je keukentafel of bureau werken en het idee hebben dat je omringd bent met mensen. Het vult je lege bandbreedte.

Ik merk dat ik aanvankelijk het geroezemoes vrij hard heb staan. Dat ik gaandeweg, als ik meer in mijn tekst zak en in flow kom, het geluid zachter zet. Totdat het me ineens irriteert en ik er klaar mee ben. 

Dat heb ik niet als ik naar een koffiehuis ga. Voor mij werkt dit dus wisselend.

EEN KOPTELEFOON MET FOCUS MUZIEK

Als je naar YouTube gaat en zoekt op focus muziek dan verschijnt een hele rits mogelijkheden. Allemaal muziekstukken die beloven dat je super gefocust en geconcentreerd zult werken dankzij de tonen die je hoort en mits je een koptelefoon opzet. Hoe werkt dat?

De koptelefoon is een must omdat je op deze manier een extra geluidsgolf creëert. Dat werkt zo; via het linkeroor komt geluid binnen. Via het rechteroor komt er een ander geluid binnen. En als deze 2 golven samenkomen wordt er een derde (geluids)golf geproduceerd. Het is deze derde geluidsgolf die je brein in een bepaalde stand zet. 

Je gaat van de drukkere alledaagse Beta stand naar de Alfa stand. Een stand waarin je geconcentreerder kunt werken.

ZET EENS EEN KOPTELEFOON OP ZONDER GELUID

Zet jij wel eens een koptelefoon op zonder muziek? Het is een aanrader. Het sluit geluiden buiten en dat kan fijn zijn. Een ander voordeel is dat anderen je minder snel storen als je een koptelefoon op hebt. Het is een signaal dat je druk bezig bent en niet afgeleid wilt worden.

Wil je het echte werk dan kun je kiezen voor een noise cancelling koptelefoon. Die worden steeds betaalbaarder.

EEN OPGERUIMDE WERKPLEK

Droom jij ook wel eens van een werkplek die altijd opgeruimd is en waar je direct alles kunt vinden? Dan is het tijd om de koe bij de horens te vatten en te zorgen dat jij zo’n werkplek krijgt. 

We overschatten hoeveel tijd het kost om te zorgen voor een gestructureerde werkplek. En we onderschatten hoezeer rommel afleidt. Is het niet bewust dan onbewust. Je werkplek ordenen vraagt niet veel tijd. En misschien krijg je dan gelijk zin om van je desk opruimen een mini-gewoonte te maken. Elke keer als je je computer of laptop afsluit, hup even losse spullen opruimen.

Kijk wat bij jou past. En ga vooral na wat VANDAAG bij je past. Je lichaam en brein staan niet elk moment in dezelfde stand.

Pas je werkplek daarop aan.

_____

P.s. Wat je aandacht geeft groeit. Met een goede werkplek / werkomgeving kun je je aandacht beter richten.

#werkplek #gewoonten #focus

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op kleine gewoonten die je dag nog beter maken.

Bij De Focuscoach vind je de Focus Massage en de Focus Sessie. Voor meer rust in je hoofd, meer geluk in je dagen en een super productieve (werk)dag. We willen helemaal niet alles, we willen een paar dingen heel erg graag. Weet wat je wilt en focus daarop. Wat je aandacht geeft groeit.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This