Praktische Tips

 

 

 

 

Waarom je door een massage beter slaapt.

Waarom je door een massage beter slaapt

Een vol hoofd en een volle agenda. Een eindeloze to-do lijst. Onzekerheid over je hypotheek, relatie of geld. Het zijn allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je naar bed gaat met stresshormonen in je lijf. noradrenaline, adrenaline en cortisol. Niet de beste hormonen cocktail om lekker bij in slaap te vallen. Lees in deze blogpost waarom een massage je kan helpen …

Noradrenaline, adrenaline en cortisol; niet de beste hormonen cocktail om bij in slaap te vallen

 

SLAPEN; BEST EEN DINGETJE VOOR VEEL MENSEN

In opdracht van de Hersenstichting zijn resultaten van slaaponderzoeken gecombineerd. Conclusie; voor veel mensen is lekker slapen niet vanzelfsprekend.1 op de 5 tot 6 mensen heeft moeite met gaan slapen, doorslapen of wakker worden.

En we kennen allemaal de nachten dat we minder goed slapen. Maar wat is goed slapen eigenlijk? Voor mij is het uitgerust wakker worden. En of ik dan 5 of 8 uur geslapen heb. Of 3 of 6 keer (bewust) wakker ben geweest, vind ik echt minder interessant. Wat is goed slapen voor jou?

 

1. BEN IK VANDAAG EEN ZALIGE MAMA OF EEN ZOMBIE?

De eerste keer dat ik met een schok besefte dat te weinig slaap me een zombie maakt, was toen de jongens klein waren. 3 baby’s in vier jaar tijd. Wat een feest, wat een bedrijvigheid, wat een planning. Maar ook; WAT EEN VERMOEIDHEID!

De dagen waren enorm druk, er moest zoveel gebeuren. De was, de vaat, werk, opleiding, administratie, monden poetsen en neusjes vegen. En temidden van dit alles wilde ik graag een zalige mama zijn  (sure, we can do it all … sometimes).

Dat we er iedere nacht uit moesten maakte mijn doel wel uitdagender. Nou ja, we … Ik sliep veel lichter dan Jerry. Daarom stond ik meestal als eerste naast ons bed als er een kind huilde. Geïrriteerd dat hij zijn puppies niet hoorde. 

En ondertussen vergat ik meer en meer. Raakte dingen kwijt. Wist van voren niet meer dat ik van achteren leefde. En concentreren was echt super lastig. Met recht tropenjaren.

3. GEEF DE BOEL EEN ZETJE IN DE GOEDE RICHTING

Soms zag ik kans vroeg in bed te duiken. Altijd met lichte tegenzin. Want juist later op de avond ontstond een rustpunt in ons hectische huishouden. En dan was er niets meer frustrerend dan vroeg naar bed gaan en dan wakker liggen.

Vroeg naar bed gaan is geen garantie voor goed slapen. Je moe voelen is geen garantie voor goed slapen.

Goed slapen vraagt om een speciale hormonen cocktail. In plaats van cortisol hebben we serotonine nodig wat weer bijdraagt aan de vorming van melatonine.

En als dat niet (meer) vanzelf gaat, kan massage helpen. Studies tonen dat het cortisol gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt bij massage. 

HOU JE ENERGIEMETER IN DE GATEN

We zijn niet veel anders dan onze telefoon als het op energie aankomt. Ook wij moeten elke dag opnieuw opladen. 

Ik vind het handig om me voor te stellen dat ik een energiemetertje heb. Je weet wel, zo eentje met rode en groene streepjes. Ik hoef mezelf maar te vragen: ‘ waar sta je nu?’ En ik zie mezelf vol in het groen staan, matig in het midden of ergens diep in het rood. En dan weet ik  wat me te doen staat.

Het is belangrijk om met regelmaat te checken wat je energiepeil is. 

More energy is more life!

Nog even DIY tips – Een warme douche is als een mini-massage.  Een zachte massagehandschoen en luxe schuim zorgen voor een spa-ervaring. Charter je vriend of vriendin om even je nek te masseren. Of geef eens een massage cadeau als je weet dat je vriendin, schoonzus of collega veel gebroken nachten heeft.

#massage #energie #slapen

 

 

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op kleine gewoonten die je dag nog beter maken.

Bij De Focuscoach vind je de Focus Massage en de Focus Sessie. Voor meer rust in je hoofd, meer geluk in je dagen en een super productieve (werk)dag. We willen helemaal niet alles, we willen een paar dingen heel erg graag. Weet wat je wilt en focus daarop. Wat je aandacht geeft groeit.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This