BLOG

 van De Focuscoach

Waarom ik koos voor 30 dagen geen TV.

waarom ik koos voor

30 dagen geen tv

 

 

Een hele maand geen TV kijken en dan eindelijk je boeken lezen, die online training volgen die je vorig jaar kocht. En wat denk je van alle kasten organizen. Waar zou jij doen met de tijd die overblijft als je een maand geen TV kijkt?

 

HOEVEEL UUR KIJK JIJ EIGENLIJK?

De gemiddelde Nederlander kijkt 3 uur per dag TV. En ik moet bekennen dat ik lange tijd model stond voor de gemiddelde Nederlander. Ik plofte rond 20.00 uur op de bank en ging rond 23.00 uur naar bed.

Regelmatig keek ik naar programma’s die ik helemaal niet geweldig vond. Ik keek uit gewoonte en verveling!

Bovendien heb ik een partner die dol is op harde actiefilms. En ja, ook al vind ik daar niets aan, het samen op de bank zitten was zo gezellig.

Ik weet zeker dat jij ook regelmatig zit te kijken naar dingen die je geen bal interesseren. Gewoon omdat de ander kijkt, omdat er niets anders is, omdat je te moe bent om op te staan en de tv uit te zetten.

Hoeveel uur kijk jij per dag tv?Eerlijk! Of als het erg verschillend is hoeveel uur kijk je dan gemiddeld per week en hoeveel uur is dat per maand?

REDEN #1 OM GEEN TV TE KIJKEN IS MEER TIJD

Viel het je mee of tegen, het aantal uren dat je besteedt voor de buis?

Je hoeft er niet direct een oordeel op te zetten, want het is wat het is. Maar misschien wil je deze uren toch anders gaan gebruiken. 

Want als jij ook elke dag ongeveer 3 uur tv kijkt, praten we over 90 uur per maand die je kunt besteden aan wat je maar wilt. Je zou je boek kunnen gaan schrijven, gaan mediteren, sporten, afspreken met vriendinnen, studeren. Tel uit je winst.

Oef, er ontstaat ineens zoveel extra tijd. 

REDEN #2 OM GEEN TV TE KIJKEN IS MEER SLAAPCOMFORT

Elk programma, of het nu gaat om een spannende film of een luchtige praatshow zit vol informatie. De woorden, de geluiden, de emoties; het is allemaal informatie in de vorm van prikkels en jij neemt die op.

Deze prikkelverwerking verloopt niet bij iedereen hetzelfde. Je kunt prikkels  oppervlakkiger of diepgaander verwerken. Dat is afhankelijk van hoe sensitief je bent, hoeveel energie je hebt en de emotionele lading van de film.

Zo ging de film Wit Licht met Marco Borsato over kindsoldaten  echt onder mijn huid zitten. Daar liep ik dagen later nog mee. Maar ook een inspirerende film als Intouchables galmt lang na. 

Hierdoor heeft wat je kijkt en hoe lang je kijkt invloed op de prikkelverwerking ‘s-nachts. Je avond daarentegen vullen met relaxte zaken als lezen, naar buiten gaan, naar de sauna, een massage werkt ook door. Wat gaan we doen? Waar gaan we onze avonden mee vullen?

REDEN #3 OM GEEN TV TE KIJKEN IS MEER … WHO KNOWS!

En dan is het verder afwachten wat de extra uren je gaan brengen als je andere dingen gaat doen. Dat is een beetje een verrassing. Misschien ga je meer met je partner doen en krijgt je relatie een boost hierdoor. Misschien ga je eindelijk die salsa danslessen volgen. 

Een nieuwe gewoonte brengt altijd onverwachte zaken met zich mee.

Gaat het bij je kriebelen om ook een maand (of week) geen tv te kijken? Sluit je dan aan bij onze besloten Facebookgroep en ontvang direct online support en inspiratie. Misschien doe je het eerst een avondje, ook dat is winst.

Stay focused, stay tuned.

Janneke

Janneke (1965) is Massagetherapeut en De Focuscoach. Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover, meditatie-junkie. Voor een heldere, kalme focus en veel concrete tips voor meer overzicht en geluk.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

Pin It on Pinterest

Share This