Praktische Tips

 

 

 

 

Waarom een 30-dagen challenge zo goed werkt!

waarom een 30-dagen challenge zo goed werkt!

 Soms hoor je iets waarvan je denkt: ‘ dat zou ik ook wel willen doen’. Ik had dat gevoel direct toen een vriendin vertelde dat ze geen TV meer keek. De TV was kapot gegaan en ze had gewoon besloten geen nieuwe meer te kopen. Hierdoor kwam ze nu toe aan dingen die normaal gesproken bleven liggen. Coole actie!

Het begon direct bij me te kriebelen, dat wilde ik ook. Dag 1 ging prima.  Dag 2 ging goed, er was toch niets leuks op TV. Dag 3 … my guilty pleasure; THE NANNY  Tja, dat kon ik toch niet missen; dat was eigenlijk gewoon educatie! En daar ging mijn goede voornemen de mist in.

Je wilt iets gaan doen; vaker sporten, gezond eten, elke dag 1500 woorden schrijven. Of je wilt iets juist niet meer doen.  Maar het blijft bij een voornemen.

Maak er een challenge met jezelf van. Dat is een mooie manier om iets nieuws uit te proberen en er een gewoonte van te maken.

 

WAT IS EEN 30-DAGEN CHALLENGE?

Voor mij is een 30-dagen challenge een manier om uit te proberen of ik een nieuwe gewoonte in mijn leven wil.

Een 30 dagen-challenge is vooral jezelf de ruimte geven om aan iets nieuws te proeven. Je hoort iets, je leest iets en het lijkt je wel wat. Maar is het echt iets voor jou? Wil je er een gewoonte van maken? Ga je er blij van worden en past het bij jouw levensfase en levensstijl op dit moment?

Nou, dat is precies wat je uit gaat proberen. En dan niet 1 keer, maar 30 dagen lang.

 

WAAROM 30 DAGEN?

De 30-dagen challenge is enorm populair en dat is niet voor niets. Dertig dagen is een overzichtelijke tijdsperiode. En met alles wat we om handen hebben en nog moeten doen, is overzichtelijkheid een ZEGEN! 

Zo weet je dat je experiment met deze nieuwe gewoonte behapbaar is. Je kunt eroverheen kijken. Tegelijkertijd is het lang genoeg om je gedrag te veranderen volgens gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Nieuw gewoontegedrag noemt hij dat.

En dat is waarom de 30-dagen challenges voor strakke buikspieren, je dag beginnen met mediteren of content plaatsen op Instagram zo populair zijn.

 

WAT KIES JIJ ALS 30-DAGEN CHALLENGE?

Goed plan dus, maar wat ga je kiezen?  Is er best veel dat je net even anders wilt gaan doen? Adem in – adem uit.

Kies simpelweg 1  DING DAT JE ANDERS WILT DOEN EN  WAAR JE ENTHOUSIAST VAN WORDT.

Wil je de grootste kans van slagen hebben met een nieuwe gewoonte kies dan voor 1 nieuwe actie. En kies een actie waar je enthousiast van wordt als je aan de voordelen denkt. Met plezier beginnen is het halve werk.

MIJN PERSOONLIJKE 30-DAGEN CHALLENGES …

Dit zijn de 30-dagen challenges die ik persoonlijk heb gedaan:

* 30 blogs schrijven in 30 dagen

* 30 dagen geen TV.

* 30 dagen ontbijten met een smoothie (nog steeds)

* 30 dagen geen wijntje voor het slapengaan.

* 30 dagen een ochtendritueel (nog steeds).

* 30 dagen geen koffie

* 30 dagen koffie maar zonder melk en suiker (nog steeds).

* 30 dagen 40 minuten lopen (nog steeds).

* 30 dagen minimaal 5 glazen water drinken (net weer een 30-dagen challenge opgezet omdat deze gewoonte wat ‘verwaterd’ was / d.d. april 2019).

En de lijst blijft groeien omdat de 30-dagen challenge structuur geeft aan het uitproberen, bijsturen en aanleren van een nieuwe gewoonte.

Zoals je ziet, heb ik niet alles erin gehouden. Na een maand geen wijn voor het slapengaan, merkte ik dat ik echt beter sliep. Maar een wijntje op zijn tijd vind ik super lekker. Dus ben ik gestopt met gewoontegetrouw elke avond 1 glas te drinken, maar drink ik af en toe een glas als ik er echt zin in heb.

Heb je nu ook zin om nu aan de slag te gaan met een 30-dagen challenge, laat maar horen dan. Welk gaat het worden?

Je kunt je aanmelden bij de besloten Facebook groep #1dingtegelijk als je wat support wilt tijdens je challenge of als je je wilt verbinden met gelijkgestemden. Hier vind je leuke, inspirerende mensen die de 90-dagen planner gebruiken of met een challenge bezig zijn.

_____

#30dagenchallenge #gewoonten #groei

 

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op kleine gewoonten die je dag nog beter maken.

Bij De Focuscoach vind je de Focus Massage en de Focus Sessie. Voor meer rust in je hoofd, meer geluk in je dagen en een super productieve (werk)dag. We willen helemaal niet alles, we willen een paar dingen heel erg graag. Weet wat je wilt en focus daarop. Wat je aandacht geeft groeit.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

Pin It on Pinterest

Share This