Effectieve Tips

van De Focuscoach

 

 

 

Jouw verhaal- Vertel jezelf precies wat je waard bent

vertel jezelf precies wat je waard bent!

 

 

Welk verhaal vertel jij jezelf? Heb je de neiging om jouw waarde te koppelen aan uiterlijkheden? Wat zeg je over jezelf bij teveel kilo’s, een slechte haardag of een pukkel. Of welk verhaal vertel je jezelf als anderen iets zeggen over jouw kilo’s, haar of pukkel?

Regelmatig krijg je dingen te horen, gevraagd en ongevraagd. Meningen en commentaar van je partner, (potentiële) klanten, vriendinnen, vreemden.

Vaak is het prima of neutraal, maar het kan ook negatief, denigrerend of ronduit onbeschoft zijn. En vaak vallen we onszelf af en geven we de ander gelijk. Tijd voor een andere focus! Want jouw eigen verhaal is veel belangrijker dan wat anderen zeggen.

 

OMA DRUKTE OP DE NOODKNOP EN STAPTE UIT DE BUS

Zo werd ik als 7 jarig meisje door mijn oma de stadsbus uit getrokken omdat 2 dames tegen elkaar zeiden: ‘Een knap meisje, jammer van dat litteken’. Oma vond deze uitspraak onvoorstelbaar, onbeschoft, onnadenkend. Dat was haar verhaal, en ik snap het. Ik vond het destijds vooral gênant om met mijn verontwaardigde oma uit te moeten stappen met schaamrood op mijn wangen. 

 

HET VERHAAL; JA, DAAR ZIT EEN FORS LITTEKEN …

Ik was nog maar 2 jaar toen we een zwaar auto ongeluk kregen. Gordels waren er nog niet, kinderzitjes ook niet en voor bij mama op schoot mocht nog. Het gebeurde op een landweggetje, het tempo lag heel laag en toch … Dus groeide ik op als dat meisje van de Geus met dat litteken.

Als je me kent, weet je dat dit totaal niet meer speelt. Nooit, op geen enkele manier. Ik heb er geen erg in, het zit niet meer in mijn brein. En als mensen er naar vragen voelt dat neutraal. Alsof ze vragen waar ik die leuke blouse vandaan heb.

Maar dat is niet altijd zo geweest!

Het litteken loopt van mijn oor tot mijn lip. En als kind was het voor mij duidelijk. Alles wat in mijn leven fout ging, kwam daardoor. Herken je dat? Dat je dingen op je gewicht schuift, of op je gebit, je opleiding, je financiële situatie of zelfs de klok!

We maken het verhaal waar we bijstaan; letterlijk vaak.

 

HET VERHAAL NAM EEN WENDING

De wending in mijn verhaal kwam vijftien jaar later, toen ik 17 was.

Ik kreeg een gezichtsoperatie waardoor het litteken niet verdween, maar door vernieuwde technieken iets minder zichtbaar werd. Plus het advies om de eerste dagen niet te lachen. Oké, no problem dacht ik. Nah … ik besefte niet dat mijn leven zo leuk was tot op dat moment.

Ik had werkelijk het grootste plezier om alles en iedereen en besloot dat lachen belangrijker was dan wat dan ook. En met elke keer dat ik lachte vervaagde het litteken in mijn brein. Ik deed volkomen onbewust wat het slimste was, plezier inzetten om je brein te herprogrammeren.

Ik besloot dat ik het waard was om plezier te hebben, om leuk te zijn, om aantrekkelijk te zijn precies zoals ik was.

 

MIJN NIEUWE VERHAAL, EEN OH-JA-VERREK-STREEPJE

Vanaf dat moment was er iets veranderd in mijn verhaal. Als mensen naar me keken dacht ik echt dat ze mijn blouse of kapsel leuk vonden. Ik vergat mijn extra herkenningspunt. Het was totaal uit mijn systeem.

Soms vraagt iemand ernaar, dan denk ik ‘oh ja, verrek, daar zit nog een streepje’ Mijn oh-ja-verrek-streepje.

Wat is jouw ‘litteken’? Wat vind jij pijnlijk als mensen er iets van zeggen? Waardoor laat jij je hoofd (net te lang) hangen? En hoe beïnvloed dat je gedrag? Gaat het om opmerkingen over je gewicht, schrijffouten, je prijzen?

Maak van jouw litteken per direct een oh-ja-verrek-streepje. Welk verhaal past niet meer bij je? Welk verhaal wil je vertellen?

Want uiteindelijk is het jouw verhaal dat jij vertelt. Niemand anders bepaalt of je een litteken hebt of een oh-ja-verrek-streepje. Anderen kunnen hun mond een duw geven, maar jouw waarde en waardering voor wie je bent (precies zoals je bent) bepaal jij!

Weet wat je tegen jezelf zegt! Want zodra je je zelfvertrouwen en zelfwaardering gaat vergroten door positieve selftalk, vallen dingen makkelijker op hun plek.

Lees ook: 5 tips voor succesvolle selftalk.

 

Stay focused, stay tuned

Janneke♥

 

Janneke (1965) is De Focuscoach, Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover, meditatie-junkie. Met meer dan 6000 massages in haar handen. Focus Sessies en Focus Massages voor rust, focus en impact.

Pin It on Pinterest

Share This