BLOG

 van De Focuscoach

Verhoog je energie en doe meer

 verhoog  je energie en doe meer!

Je energiepeil kan enorm schommelen. Dat heeft iedereen. Maar als je sensitief bent , merk je dat nog veel beter. Een lage energie maakt vaak dat werken aanvoelt als moeizaam en stroperig. Er komt niet veel uit je handen en wat je doet is eigenlijk niet echt naar je zin. Een lage energie werkt echt overal in door; in je gesprekken, je schrijven en je mails. Je bent gewoon vlakker, minder doelgericht, minder jezelf. Daarom is het belangrijk om voordat je aan de slag gaat eerst je energie te verhogen.

ALLES IS ENERGIE 

Alles is energie. 

Dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen.

En jouw energie stop je in alles. In de zinnen die je schrijft, in het coachgesprek dat je voert, in de massage die je geeft of in de website die je bouwt. 

Daar staan we niet vaak bij stil. En ik denk dat dat komt omdat het nog niet algemeen aanvaard is dat alles energie is. Daarom heeft het nog geen automatische plek in opvoeding of opleiding.  Het zit voor veel mensen nog een beetje in de vage hoek. En ik zal je eerlijk vertellen, ik heb helemaal niets met de vage hoek. Ik voel me daar uiterst oncomfortabel.

Daarom ben ik altijd op zoek naar diepe wijsheden die (deels) verklaard kunnen worden door wetenschappelijk onderzoek.

 

HOE ZIT HET MET JOUW ENERGIE?

Ik weet nog goed hoe makkelijk ik het vond om te werken met (mijn) energie en hoe lastig ik het vond om dit aan anderen te verkopen.

Misschien weet je inmiddels dat mijn moeder werkte met energie. Zij was hoofdverpleegkundige. Maar thuis behandelde ze af en toe mensen met pijn- of stressklachten als magnetiseur.

Verschrikkelijk vond ik dat. Vaag!!!

Maar toen ik zelf ging masseren voelde ik een pijnlijke onderrug of hoofdpijn terug in mijn handen. Uh … even voor de duidelijkheid. Echt voelen hé (zonder het van tevoren te weten). Is natuurlijk helemaal niet gek als je bedenkt dat we echt niet ophouden bij onze opperhuid. 

Maar ik vond het dus vaag. Hoe kon ik zorgen dat het minder vaag werd. Ik besloot een uitgebreide massagetherapie opleiding te volgen van 4 jaar. Wat ik leerde bij de lessen energetische massage stilde mijn honger totaal niet. Het lag niet aan de opleiding. Ze deden het met de kennis die op dat moment voorhanden was, maar mijn eigen wijsheid (mijn WETEN) was groter.

Helemaal niet mijn verdienste hoor. Er is heel veel dat we gewoon weten. Oude kennis die overal is. In boeken, in verhalen, in families, in je DNA, in energie.

 

ENERGIE IS NIET VAAG!

Nog een voorbeeld.

Ik beoefende twee jaar intensief Kundalini yoga toen ik 25 was. Dit werkte zo goed  dat ik besloot een yoga opleiding te volgen bij Saswitha Opleiding voor yoga en wijsbegeerte. Begin je het patroon te herkennen. 

Opleiding – opleiding – opleiding.

Ik koos echter niet voor Kundalini yoga want ik vond de witte kleding die gedragen moest worden en de mantra`s die gezongen werden niet iets om uit te dragen. Het werd Hatha yoga, de meest bekende yoga vorm. En tijdens het intake-gesprek van deze driejarige opleiding vroeg ik ‘Hoe kun je me laten weten dat dit niet zweverig is’. De docente antwoordde met een grote glimlach en zei: ‘Ik heb thuis 4 mannen, ik kan het me niet veroorloven om zweverig te zijn’. Ik geloofde haar direct.

Dit was in een tijd dat yoga nog voor een alternatieve groep mensen was. En dat is de kern in dit verhaal. Er wordt moeilijk, lacherig en raar gedaan over dingen. Maar als iets toeneemt in populariteit gaat de wetenschap zich interesseren. Dan verandert de stroom van inzichten, meningen en overtuigingen. Waardoor het resultaat nog meer toeneemt. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels veel voordelen van yoga getoond waaronder een betere concentratie en het verminderen van stress.

Yoga is hip. Het is een feestje om een yoga outfit te kiezen, want er zijn trends en stijlen. De bekende Nederlanders hebben het opgepakt zoals Katja Schuurman, Arie Boomsma, Doutzen Kroes, Micky Hoogendijk, Maik de Boer etc.

In 2016 verscheen op Gezondheidsnet een artikel waarin aangegeven werd dat maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders  in de tweede helft van dat jaar een keer aan yoga hadden gedaan.

De kern van yoga is diepe wijsheid. Die is gebleven, alleen de verpakking is veranderd. De kern van werken met jouw energie is diepe wijsheid. En je ziet het terug in wat je denkt en doet. En daar draait het natuurlijk om.

 

EERST GELOVEN DAN ZIEN

Ik voelde dat mijn handen meer deden dan masseren. Ik voelde dat yoga mijn concentratie verbeterde. Maar ik zocht bewijzen volgens de maatstaven van de westerse maatschappij. 

En heel veel mensen doen dat. Terwijl de enige die kan bepalen of iets werkt jij zelf bent. Jij voelt het, en als je het voelt kun je het geloven. En als je het gelooft zie je de bewijzen en resultaten terug in je leven.

  

En dan nu de oefening voor het verhogen van je energie  (P.s. er zijn er heel veel).

We gaan Aarden (of gronden, net wat beter plakt bij jou).

Aarden is niets anders dan weer even stevig met allebei je voeten op de grond gaan staan. Zowel letterlijk als figuurlijk. Als je niet geaard bent, zweef je en is het heel moeilijk om concreet jezelf en wat je doet in de wereld te zetten. Je werkt dan zonder de stevige, solide aarde energie.

Ook zorgt aarden ervoor dat er  een seintje naar je hersenen gaat dat alles veilig is. Veiligheid ontspant waardoor je energie beter (naar alle delen in je lichaam) stroomt en je helderder kunt denken.

En het is zo simpel. Gewoon met je aandacht naar je voeten gaan. Je kunt even wiebelen met je tenen en je voeten draaien en bewegen om ze goed te voelen. Dat maakt dat je met je aandacht en energie uit de kop gaat. Daarna zet je allebei je voeten krachtig op de grond neer. Je plant ze in de aarde. Dit is stevig in je leven en werk gaan staan ook terwijl je zit.

Dat is alles.

Zodat jouw energie veel beter kan stromen en je lekker met je voeten in de klei een berg werk kunt verzetten. Werk waarop jouw stempel staat.

 

Stay focused, stay tuned.

Janneke 

Janneke (1965) is De Focuscoach. Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover, meditatie-junkie. Met meer dan 6000 massages in haar handen. Focus Sessies en Focus Massages voor elke dag meer rust, focus en impact.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

Pin It on Pinterest

Share This