Effectieve Tips

van De Focuscoach

 

 

 

Ontdek jouw stille to-do lijst

Heb je al gehoord van de stille to-do lijst? Als je hem nog niet kent, lees dan vooral even verder. Want jouw stille to-do lijst kan je een hoop extra werk bezorgen. En daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.

WAT IS EEN STILLE TO-DO LIJST?

Het idee van de stille to-do lijst komt van minimalist en schrijver Fumio Sasaki. Hij gaat ervan uit dat al je spullen onbewust boodschappen afgeven. Ze vertellen je iets, en willen je dingen laten doen. Op die manier vormen ze je stille to-do lijst. Alhoewel het dus je bewustzijn niet binnenkomt, werken de boodschappen onbewust door.

Toen ik een paar weken geleden dit concept tegenkwam, liet het me niet meer los. Ik beluisterde eerst het boek Goodbey, things van Fumio op Storytel. Als vanzelf vroeg ik me daarna af wat mijn spullen me vertelden.

Tot mijn verbazing veranderde op dat moment mijn omgeving bijna direct in de set van Beauty and the beast waar spullen kunnen praten. 

WAT VERTELLEN JE SPULLEN EIGENLIJK?

  • De vaat op het aanrecht roept ‘was mij’.
  • Het boek naast de bank moppert ‘wanneer ga je me lezen?’
  • Mijn schrift met aantekeningen wilt gelezen en verwerkt worden.
  • Lege flessen naast de voordeur vragen om een ritje naar de glasbak.
  • Ramen kuchen door Saharazand en willen gezeemd.
  • Oh, en die grappige witte konijntjes die licht geven als het donker wordt, roepen dat pasen al lang voorbij is.

Het is een nieuwe manier van je aandacht op een voorwerp richten als je nieuwsgierig bent naar wat het je te vertellen heeft.

Je hoeft maar één vraag te stellen: ‘Wat zeg je mij?’.

En dit mond inderdaad makkelijk uit in een flinke to-do lijst. Een to-do lijst die je eerder niet of nauwelijks in de gaten had, maar die wel aandacht kaapt. Dus de hamvraag is; wat zeggen de spullen om je heen jou eigenlijk?

 

VAN STILLE TO-DO LIJST NAAR EEN HELDER VERHAAL

Wat is het nut van het kennen van je stille to-do lijst? Het belangrijkste is dat ook een stille to-do lijst aandacht en energie van je vraagt. Je bent het je alleen niet zo bewust.

Onbewust gaat je aandacht naar het ongelezen boek of de vieze vaat. Je verliest er focus door. Natuurlijk is de mate waarin dit gebeurt voor iedereen anders. Maar het is niet voor niets dat veel mensen zo houden van een opgeruimd huis, schone oppervlakten, geordende kasten. Het zorgt voor meer rust en helderheid in je hoofd.

En dit concept van de stille to-do lijst sluit prachtig aan bij kiezen voor minder spullen. Minder zooi je huis binnenlaten. Minder spullen nodig hebben voor je geluk. Sterker nog, gelukkiger worden door minder spullen. Want zo is er minder ruis.

 

MARIE KONDO EN FUMIO 

Doet dit je een beetje denken aan opruimgoeroe Marie Kondo. Ik moest ook gelijk aan haar denken. Van Marie heb ik leren vouwen als een pro. En ze heeft me beslist geholpen om mijn kledingkast te halveren. Ik heb daar nu heerlijk veel witruimte.

1 ding vond ik echter lastig in haar verhaal. Dat was de methode die ze gebruikte om iets te bewaren of weg te gooien/geven. Namelijk de vraag: ‘Does this spark joy?’

Als we moe of onrustig zijn voelen we namelijk sowieso weinig joy, laat staan bij een oude trui of het zoveelste T-shirt.

De vraag van Fumio slaat beter aan. Wat vertelt deze oude trui me, wat vertelt dit T-shirt me? En T-shirt nummer tien, en T-shirt nummer twintig? Wat zegt die stapel kranten? Wat zegt de bos bloemen? Wat zegt de inhoud van mijn tas? Door je spullen het woord te geven, hoor je soms verrassende dingen. En voel je nog beter wat bij je past en wat passé is.

 

MINDER SPULLEN, MEER FOCUS

We worden beïnvloed door onze omgeving. En dan niet alleen door mensen, maar ook door spullen.

Ik merk dat ik steeds minder wil hebben, steeds vaker en krachtiger nee zeg tegen spullen. Lang niet alles (lees bijna niets) mag over de drempel van de voordeur. Alleen de meest praktische, belangrijke, mooiste en fijnste spullen.

 

EN DIT IS HET RESULTAAT

Minder spullen zorgt voor een kortere stille to-do lijst. En een kortere stille to-do lijst zorgt voor meer ruimte in je hoofd en leven voor de dingen die echt belangrijk zijn.

“When we have fewer possessions, these silent messages will, quite naturally, become fewer as well. Without the pile, there’s less effort required to prioritize these messages, and if we do receive a message or two, we have the capacity to respond right away.”
― Fumio Sasaki in Goodbey, stuff

Je bewust zijn van je stille to-do lijst is de belangrijkste eerste stap. Bewuster meekrijgen welke boodschap de dingen om je heen afgeven. Er plezier in krijgen om het gesprek aan te gaan.

Misschien niet hardop, want dan vraagt je partner of collega of het wel goed met je gaat. Tenzij je omgeving ook de  stille to-do lijst kent. Dan begrijpen ze het.

Hi, mijn naam is Janneke. Als De Focuscoach deel ik mijn passie voor focus en een lading praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt voor meer sturctuur en overzicht in je dag en hoofd.

Ik ben mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, dol op een lekkere Buddha bowl en adidas gympen. Mijn motto: wat je aandacht geeft groeit!

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

structuur
focus
structuur

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This