Effectieve Tips

van De Focuscoach

 

 

 

MINI-GEWOONTES – DIT IS WAAROM ZE WERKEN

VERBETER JEZELF MET MINI-GEWOONTES

Mini-gewoontes is één van de leukste dingen om mee aan de slag te gaan. Wil je strakkere buikspieren, wil je meer lezen of eerder opstaan? Benut dan de kracht van een mini-gewoonte. Simpel, verfrissend en een verademing, want we moeten al zoveel van onszelf.

We gaan voor beter. En daarom zullen er altijd dingen zijn die we willen verbeteren, omdat dit gebakken zit in ons DNA. De éne keer wil je meer werken, de andere keer juist minder. Soms wil je meer lezen om vervolgens juist meer naar buiten te willen of allebei. Dat constante vormgeven aan je leven is 1 van de dingen die het leven zo enorm leuk en spannend en boeiend maakt.

Maar het is tegelijkertijd 1 van de dingen die het leven  lastig of onrustig kan maken. Afhankelijk van hoe goed het je lukt om vorm te geven aan wat je graag wilt. Al jaren wilde ik bijvoorbeeld structureel meer lezen. Jammer genoeg mislukte dit keer op keer. En alhoewel ik er stevig van baalde, begreep ik het ook. Alsof er niet al genoeg in mijn agenda stond. Totdat ik  mini-gewoonte ontdekte. Dat veranderde de zaak.

 

KEER OP KEER FALEN …

Structureel meer lezen stond hoog op mijn lijstje. Daarom besloot ik om elke dag 30 minuten te lezen om 19.00 uur. Lekker concreet toch! Maar de werkelijkheid zag er anders uit.

Als ik ging zitten om te lezen viel ik regelmatig bijna in slaap. Dit maakte het de volgende dag lastiger om het boek weer op te pakken. En ik had ook geweldige excuses; ik heb nu geen tijd, ik heb geen concentratie, ik heb belangrijkere dingen te doen.

 

KON DIT NOU NIET MAKKELIJKER?

Toen besloot ik het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Wat was het eenvoudigste dat ik kon doen? Nou, dat was 1 pagina lezen. Ook al klonk het een beetje belachelijk, ik voelde potentie. Want met 1 pagina per dag zou een boek van 180 pagina’s een half jaar kosten, dat was het belachelijke deel. Maar iets was nog altijd beter dan niets. En daar zat de potentie.

En zo begon ik aan iets waarvan ik later ontdekte dat het een mini-gewoonte was. Waar boeken over geschreven zijn. Zoals:  mini habits – Stephen Guise   en mini habits om af te vallen 

 

MINI-GEWOONTES GEVEN DIRECT MINI-SUCCES

Het doel was elke dag 1 pagina lezen. Niet alleen op werkdagen, maar elke dag. Ik koos geen tijd of plaats. Het mocht in de ochtend of in de avond. In bed, badkamer of toilet. Als het maar gebeurde.

Ik was oprecht verbaasd toen het me geen moeite kostte om 1 pagina te lezen. Ik voelde er geen weerstand op. En laat dat nou net de kracht zijn van mini-gewoontes. Een mini-gewoonte is zo klein dat je er geen of nauwelijks weerstand op voelt. Je brein sputtert niet.

Door het lezen van slechts 1 pagina als standaard te nemen, raak je gewend aan het behalen van je doel. Dat op zich kan al heerlijk zijn, als je al jaren een haat/liefde verhouding hebt met doelen halen. Ik weet zeker dat de liefde hierdoor toeneemt.

 

1 BOEK LEZEN PER HALF JAAR DAN MAAR?

En hier nog een opsteker. De grap is dat als je eenmaal aan het lezen bent, je vaak doorgaat met lezen. Je leest niet één maar twee of vijf of twintig pagina’s.  Maar het doel blijft 1 pagina.

Starten is normaal gesproken het lastigst van het hele verhaal. Starten kost de meeste energie, net als bij een trein die op gang moet komen of een vliegtuig dat opstijgt. Eenmaal gestart dan komt de vaart erin en gaat het meer vanzelf.

 

JOUW NIEUWE MINI-GEWOONTES

Je kunt deze methode op elk vlak toepassen. Creëer een mini-handeling die je helpt om supergoed voor jezelf te zorgen. Kies een mini-actie die ervoor zorgt dat je je werk naar een hoger plan tilt? Zoek uit welke mini-gewoonte wat extra liefde pompt in je relatie.

Als je gaat voor de mini-versie van wat jij graag wilt, voel je dagelijks jouw potentie en kom je elke dag gegarandeerd vooruit.

 Just do it!

 

Janneke: Mom van 3 mannen. Black coffee lover tot 14.00 uur. Met een enorme passie voor alles wat het leven leuker, makkelijker en effectiever maakt.

De Focuscoach … waar je direct schakelt van minder afleiding naar meer focus.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK 

ochtendroutine
geluk
1 minuut regel

Pin It on Pinterest

Share This