Effectieve Tips

Ontspan, focus en creëer

meer van wat je echt wilt

 

 

 

Magische checklists maken je leven makkelijker

Magische checklists maken je leven makkelijker

Kind op voetbalkamp? Hup, lijstje nalopen of alles in de tas zit. Kind met school een dagje naar de Efteling? Hup, volgende lijstje afwerken. Maar gebruik je ze ook voor jezelf en je werk? Wat zijn magische checklists, en waarom maken ze je leven makkelijker en effectiever op een hele simpele manier? Je leest het hier

 

CHECK – CHECK -DOUBLE CHECK

Checklists gebruiken is niet van vandaag of gisteren. In beroepen waar volle aandacht noodzakelijk is, hebben ze een duidelijke functie. Je werkt stap voor stap een lijst af en je vinkt af. Hierdoor worden veel onzekerheden en fouten voorkomen. Piloten hebben een checklist, bouwers hebben een checklist, chirurgische teams en IT specialisten ook. 

Er zijn talloze handige checklists rondom zwangerschap, geboorte, een huis kopen, verhuizing, etc. Maar voor alledaagse dingen gebruiken we ze nauwelijks. En daar ligt een kans om ruis te verminderen en je hoofd leger te houden. Gebruik checklists voor alles wat belangrijk is in je (werk)leven en voor wat regelmatig terugkomt.

 

WE ZIJN GEEN WANDELENDE CHECKLIST

Ons hoofd is geen agenda. We zijn geen wandelende checklists, ook al denken we dat wel vaak.

Als je zonder briefje boodschappen gaat doen en je hebt 10 dingen nodig dan is de kans groot dat je met vijftien dingen terugkomt. Maar niet met alle dingen die je van plan was te kopen.

En zo gaat het ook als je je mail checkt. een blog schrijft, leest, ordent of wat dan ook. Maar met een duidelijk checklist hoef je niet te zoeken in de donkere hoeken van je brein naar de juiste volgorde. Je hoeft je ook niet af te vragen of je toch wel alles hebt gedaan. Het is helder. 

Checklists maken je leven dus echt makkelijker en dit is wat ze doen:

1. JE BESPAART JEZELF VEEL TIJD

Je gaat er 1 keer voor zitten en denkt na, dan loop je de stappen van je taak door. Dat hoeft niet gelijk perfect te zijn. Want een checklist schaaf je al doende bij. Je investeert je tijd en energie eenmalig. Daarna is het gesneden koek.

Ik gebruik de app Checklists hiervoor. Op de site van Checklists vind je trouwens heel veel voorbeelden van slimme lijstjes.

2. MEER RUST IN JE HOOFD

Checklists verminderen onrust. Je schiet niet meer alle kanten op waardoor je ook minder afgeleid wordt. En al doende optimaliseer je. Een actie erbij, een actie eraf, net een andere volgorde. Je blijft jouw lijst steeds effectiever maken.

3. STAP VOOR STAP RICHTING JE DOEL

Je werkt planmatiger. Of het nu gaat om een compleet ingepakte koffer, effectief lezen of je werkdag starten.

4. HET VOELT GOED

Bij het afvinken van een actie komt er dopamine vrij. Prettig. Een hele afgewerkte lijst is zelfs als een dopamine bommetje. BAM.

5. JE BREIN ONTWIKKELT POSITIEF

Elke keer als je een checklist gebruikt vertel je je brein om het pad van gestructureerd denken en werken te verstevigen. Gecombineerd met creatief denken en bewust leven in het moment is het een super tool.

Als ik nu ergens tegenaan loop dat veel energie, tijd of hoofdbrekens kost, denk ik al snel richting een checklist. Hieronder mijn checklist voor lezen. Natuurlijk alleen bij studievoer. Niet bij een prachtige roman of de Linda. Absoluut niet.

MIJN CHECKLIST LEZEN …

  • Waarom wil ik dit lezen?
  • Hoe lang ga ik lezen?
  • Ik gebruik snellezen
  • Eerst het hele stuk lezen
  • 20 minuten lezen – 5 minuten pauze
  • Stuk opnieuw lezen en highlighten
  • Welke 3 dingen waren het belangrijkst
  • Info verwerken – in leerboek of blog

Vind je het lastig om nu te starten met een checklist?

Dit snap ik best. Hieronder vind je nog meer inspiratie om je op weg te helpen. En wil je je leven naar een hoger plan tillen, maar heb je er simpelweg de energie niet voor, dan ben je mogelijk meer geholpen met een massage.

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op persoonlijke groei en  productiviteit.

De Focuscoach  Massage en Coaching  voor heerlijk veel Rust en Focus in je hoofd, werk en leven. 

LEES MEER OVER DIT ONDERWERP

checklist
checklist
structuur

Pin It on Pinterest

Share This