Selecteer een pagina

BLOG

 van De Focuscoach

Maak je DAGPLAN

maak je dagplan

Hoe vul jij jouw dag in? Maak je een dagplan de avond van tevoren, zodat je weet wat je gaat doen. Of is jouw plan gewoon zo veel mogelijk werk verzetten? Jarenlang sprong ik losjes om met mijn planning. Ik vond het lastig om te bepalen wat prioriteit had. Bovendien vond ik het lekker om te kijken wat de dag zou brengen. Maar is dat eigenlijk wel zo lekker?

Zonder plan je dag induiken kan heerlijk vrij voelen. Je werkt in flow en ziet wel wat er komt. Valkuil is wel dat je ook veel OVERKOMT. Door te kiezen voor werken zonder plan(netje) zet je jouw deur wagenwijd open voor afleiding. Hoe veelzijdiger en sensitiever je bent, hoe groter je deurmat met WELKOM erop.

Hoe veelzijdiger en sensitiever je bent,

hoe groter je deurmat met WELKOM erop.

WAAROM EEN DAGPLAN?

Met een dagplan breng je focus in je dag aan. Je legt een structuur neer waarlangs je gaat werken. Je werkt zo productiever en je hebt het sneller in de gaten als je wordt afgeleid. Hierdoor is het makkelijker om jezelf weer terug te leiden naar je oorspronkelijke plan.

Een dagplan is bovendien een mooie manier om te kijken hoeveel tijd taken je eigenlijk kosten. We hebben de neiging om te overschatten wat we in een uur of dag kunnen doen.

Herken je dat?

Het is zelden dat je je lijst vult met taken en merkt dat je veel eerder klaar bent. Vaker merk je aan het eind van de rit dat een bepaalde taak langer duurde dan je dacht waardoor je een gedeelte mee moet nemen naar morgen.

Door te werken met een dagplan weet je steeds beter hoeveel tijd taken kosten. Dacht je eerst een blog te maken in een uur; nu merk je dat een tekst schrijven, opmaken, beeldmateriaal verzorgen en puntjes op de i zetten je twee tot drie uur kost.

Hierdoor kun je volgende keer deze taak beter inplannen in je dag.

 

WANNEER MAAK JE JOUW DAGPLAN?

Je kunt je dagplan natuurlijk maken wanneer je wilt. Vooral in drukke tijden (als je tegen deadlines aan zit) kan het heel handig zijn om een paar dagen vooruit te plannen.

Over het algemeen wordt er uit 2 opties gekozen en dat is net wat je lekker vindt.

1.   Je maakt aan het eind van je dag voor het slapengaan je dagplan. Zo weet je precies wat je morgen gaat doen en kun je rustig gaan slapen.

2.   Je maakt elke ochtend voordat je werkdag begint je dagplan. Je hebt dan je dag echt voor je liggen en kan goed inschatten wat een slimme indeling is.

Ik heb beiden uitgeprobeerd en voor mij werkt elke ochtend een dagplan maken het best. Ik weet dan wat voor nacht het geweest is ( als je kleine kinderen hebt, zorgtaken hebt of in de overgang bent kan dit nogal verschillen). En ook of het slim is om taken wat extra tijd te geven. Of dat er juist nog wel wat bij kan.

 

5 HANDIGE EXTRA TIPS ALS JE JE PLAN GAAT MAKEN

Tip #1   Plan je pauzes. Je brein heeft pauzes nodig om goed te kunnen werken. Denk maar aan de briljante ideeën die je vaak krijgt als je onder de douche staat. Ik schreef er eerder over in: DE KRACHT VAN PAUZES PLANNEN.  

Tip #2    Kies een duidelijk begin van je dagplan. Hoe laat begint jouw dagplan? Is het op het moment dat je je computer opstart of als je aan je eerste taak begint. Of kies je voor een plan vanaf het moment dat je opstaat?

Tip #3   Kies een duidelijk eind van je dagplan. Als je kiest hoe laat je stopt, ga je bewuster met tijd om. Je hebt een duidelijk begin en een duidelijk eind en daartussen sla je jouw slag.

Tip #4   Blok je tijd. Reserveer blokken tijd om aan 1 ding te werken. Waarbij je je ‘gouden uren’ reserveert voor je belangrijkste taak. Gouden uren zijn de uren dat je op je best bent. 

Tip #5   Reserveer elke dag wat tijd tussen taken voor onvoorziene zaken. Zie het als uitlooptijd, inhaaltijd, tussentijd. Maar vooral als tijd om alles even op een rijtje te zetten. Ga je nog de juiste kant op.

 

JE DAGPLAN OP PAPIER

Het is slim om je plan zichtbaar te maken in plaats van het enkel in je hoofd te hebben. De kans is groter dat je jouw plan volgt als die zwart op wit staat.

Je kunt kiezen voor een dagplan op papier. Ik ken genoeg mensen die zijn teruggegaan van hun digitale agenda naar een papieren, omdat dit voor hen toch overzichtelijker was. Zelf gebruik ik de Google agenda.

Door verschillende kleuren te gebruiken voor het creëren van content en klantafspraken, zie ik direct hoe een dag gaat lopen. Daarbij heb ik een kleine afwijking … ik vind het ECHT HEEL VERVELEND om te moeten schrappen in een agenda. Het staat zo slordig. Lang leve de digitale agenda waar met een druk op de knop weer mooie witruimte ontstaat. 

Maak eerst je dagplan voordat je in je dag duikt. Want we hebben niet alle tijd, dat is onzin. En juist daarom moet je tijd reserveren voor de dingen die echt belangrijk zijn.

 

Stay focused, stay tuned

 

Janneke♥

Janneke (1965) is De Focuscoach. Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover, meditatie-junkie. Met meer dan 6000 massages in haar handen. Focus Sessies en Focus Massages voor elke dag meer rust, focus en impact.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This