Effectieve Tips

van De Focuscoach

 

 

 

Maak een focusbord voor je doel

 maak een focusbord voor je doel

Hoe vaak heb jij al een vision board gemaakt? En … werkte het voor je? Of hoe vaak heb je het willen doen maar stelde je het knip- en plakwerk uit bij gebrek aan tijd, energie of omdat je geen idee had welke stappen je moest nemen.  Pak het dan eens  anders aan en maak een focusbord. Grote voordelen; het kost je minder tijd (kan al in 5 minuten). en het maakt je direct doelgerichter.

JIJ ZIET OVERAL MOGELIJKHEDEN

Ben jij zo iemand die overal mogelijkheden en kansen ziet. Waardoor je ergens aan begint, maar zelden iets afmaakt. Want er komt altijd wel iets voorbij dat een nog beter idee lijkt. Niets is makkelijker voor een veelzijdig brein dan verstrooid zijn. En dat zie ik vrij letterlijk voor me, dat je aandacht overal en nergens is. Lees voor mooie voorbeelden ook  Waarom ben je toch zo verstrooid.

Maar deze ‘verstrooidheid’ heeft alles te maken met jouw talent om heel veel op te merken. Je hebt als het ware een enorm fijngevoelig scan-apparaat waarmee je de wereld constant scant. 

Ditzelfde scan-apparaat (je brein) gebruik je ook om nieuwe ideeën op te doen. En daar gaan we regelmatig de mist in. Ken je dat? Dat je OVERAL mogelijkheden ziet en dat het éne idee nog beter is dan het andere.

Heb je jezelf net een doel gesteld, begin je eraan, komt er een nog veel beter idee of een unieke kans voorbij. Dat zou geen punt zijn als het een keertje gebeurt. Maar als dit je dagelijkse verhaal is, is het heel lastig om je ideeën concreet te maken.

Wat ook vaak gebeurt is dat je bij je oorspronkelijke idee blijft, maar wordt overspoeld door de mogelijkheden binnen dit idee. Waardoor je alsnog afdwaalt.

 

ZIE JE DOEL VOOR OGEN

Je hebt iets nodig dat je verbindt aan je doel en je constant aan je doel herinnert, zodat je minder afdwaalt. Je kunt een aanvulling gebruiken naast doelen die op papier staan. Want doelen op papier zijn noodzakelijk, maar vrij droog. Ze zijn een rationele manier om te zorgen dat je prioriteiten stelt en dingen op tijd gedaan krijgt. Onmisbaar, maar saai.

Er is iets wat wel prachtig aansluit op je creatieve brein … plaatjes.

Plaatjes herinneren je in   0,013 seconden aan je doel en roepen een emotie op. Waardoor je sneller verleid wordt om actie te ondernemen.

 

WAAROM GEEN VISION BOARD?

Jarenlang heb ik vision board workshops gegeven, ook aan grote groepen. En de eerste reacties waren steevast enthousiast. Iedereen ging met een bord vol inspiratie naar huis. Maar te vaak belandden de borden tussen broeken en boeken.

Het algemene vision board kent in mijn optiek dan ook 3 nadelen:

Nadeel 1 – Je aandacht en energie vliegt alle kanten op. Veelgebruikte thema’s voor een vision board zijn jij over 1 jaar en dingen waar je blij van wordt.  En daarmee gaan veel mensen volledig los. Een nieuwe auto, een ander huis, verre vakanties, een nieuwe liefde, succes in je werk, geld. Alles wat lekker voelt verdient een plekje op je vision board. Voel je hem al? Je aandacht en energie vliegt alle kanten op. Ga dan maar eens je aandacht richten als je dat toch al lastig vindt.

Nadeel 2 –  Veel tijd kwijt met zoeken naar perfecte plaatjes.  Ons brein heeft de neiging om op zoek te gaan naar ‘het perfecte plaatje’. Wat perfectionisme zal je zeker niet vreemd zijn.  Precies de juiste plaatjes vinden voor jouw vision board, kan daarom tijdrovend zijn vooral als je heel goed weet wat je mooi vindt. Juist dan is het bijna onmogelijk om in magazines het kloppende plaatje te vinden van je nieuwe huis of werkplek, de vibe van je nieuwe (werk)relatie of iets wat je wilt gaan doen.

Nadeel 3 – Je voelt je bord niet meer. Cisca  maakte een prachtig bord waarmee diepere verlangens zichtbaar werden (want daar is een vision board wel heel goed voor). Super enthousiast ging ze naar huis. Het bord onthulde dat ze behoefte had aan meer zelfreflectie en zelfzorg.

Als veelzijdig onderneemster voelde ze hierdoor op een diep niveau dat ze kon kiezen voor en/en. En knallen én meer tijd voor zichzelf. Maar na een paar weken belde ze me op; ze voelde haar bord niet meer. Daar waar ze eerst zo enthousiast was, voelde ze nu niets. Wat kon ze doen? (Later besteedde ze in haar inspirerende boek JIJ,  in een paar minuten per dag succesvoller, efficiënter en gelukkiger een heel hoofdstuk aan het focusbord)

 

HET FOCUSBORD IS VOOR 1 DOEL EN GROEIT MET JOU MEE

En dan nu het goede nieuws.  Er is een mooi alternatief als het gaat om je doel. Het focusbord. Dit is een vision board voor 1 doel, maar dan met een tweak. Want het focusbord groeit namelijk met je mee. Dat maakt het zo effectief.  Je hoeft niet steeds een ochtend vrij te maken om een nieuw bord te maken voor elk nieuw (stadium van je) doel.

EN ZO WERKT HET …

Het focusbord is bedoeld voor 1 doel.  Misschien is het een hoofddoel, of een subdoel.  Misschien is het voor jou meer een richting die je op wilt gaan of de vrouw die je aan het worden bent. Het is in ieder geval iets waar je je aandacht en energie consequent op wilt richten.

Het focusbord werkt niet met perfecte plaatjes, maar met passende plaatjes.  Een passend plaatje doet iets met je energiepeil en geeft je een prettig gevoel.

Het focusbord is een flexibel systeem.  Denk aan een magneetbord of klembord. Je kunt hierdoor heel gemakkelijk een plaatje toevoegen en je bord uitbreiden. Maar je kunt ook plaatjes weghalen die niet meer relevant zijn of die je (langere tijd) niet meer voelt.

ZO MAAK JE EEN FOCUSBORD IN 5 MINUTEN!

Zullen we gewoon beginnnen. Hieronder vind je de 5 stappen voor een focusbord in 5 minuten.

  • Kies een flexibel systeem dat je gaat gebruiken voor je doel. Bijvoorbeeld een magneetbord, prikbord, klembord.
  • Neem 1 doel dat nu voor jou het belangrijkst is.
  •  Schrijf je doel op papier.
  • Ga naar Pinterest  of naar Unsplash o.i.d.
  • Zoek 1 plaatje dat past bij je doel, print het uit en hang het op.

 

JE HEBT JE EERSTE PLAATJE, EN DAN?

Vanaf hier kun je gaan bouwen. Elke keer als je een inspirerende quote tegenkomt die je in de actiestand zet, hup erbij. Een plaatjes dat inspireert om actie te ondernemen richting je doel, hup erbij. Een plaatje van een toffe vaardigheid die je moet oefenen, hup erbij. 

Maar ook kleine overwinningen, HUP ERBIJ!

Alles wat zichtbaar maakt dat jij dichter bij je doel komt, verdient een plekje op je bord. Of alles wat jij belangrijk vindt rondom dit doel. Daar hoort ook het gevoel bij waarmee je wilt werken en creëren.

Jouw doel, jouw gevoel, jouw richting, op 1 bord boven je bureau of in een hoekje van je werkkamer of slaapkamer. Op een plek waar je het dagelijks ziet. Want je doel voor ogen houden is één van de belangrijkste dingen voor ontwikkeling. Je doel voor ogen houden en er een goed gevoel bij hebben.

Kijk elke dag bewust naar je doel en koppel er je goede gevoel aan. 

If you can see it and believe it, you can achieve it (Oprah).

 

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur en meditatiejunkie. Dol op slimme mini-gewoontes en eenvoud.

 De Focuscoach  Massage en Coaching  Zorg enorm goed voor jezelf en focus wat je denkt, voelt en doet. Richt je aandacht op wat jij echt wilt, want wat je aandacht geeft groeit. 

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

Pin It on Pinterest

Share This