BLOG

 van De Focuscoach

Je eigen recept voor focus

je eigen recept voor focus

 

 

Wat als jij je eigen recept zou hebben voor focus? Als je het grote kookboek openslaat en er staat dat je een onsje rust, een lepel overzicht en een snufje helderheid nodig hebt. Hoe makkelijk zou dat zijn?

 

MAAR EERST DIT EVEN; WAAROM IS HET ZO MOEILIJK OM TE FOCUSSEN?

Voordat we het gaan hebben over jouw succes recept voor focus wil ik het met je hebben over afleiding. Waarom laten we ons zo vaak afleiden door social media, internet en telefoon?

Het is gewoonte en onze bedrading. Onbewust gaan we voor ons  korte termijn geluk. Want afleiding levert dopamineshotjes in ons brein op. En dopamine maakt gelukkiger.

Dit heeft de meeste impact als je op de automatische piloot staat. Dan overheerst deze natuurlijke reactie.

We zullen moeten omschakelen naar bewust kiezen, want deze automatische reactie staat ons lange termijn geluk in de weg.

Voor jouw geluk en succes is de bewuste keuze nodig om afleiding te weerstaan en je aandacht te richten.

101 FOCUS TIPS

Om het beste antwoord te hebben op afleiding heb ik 101 focus tips voor je, die gaan over productiviteit en concentratie.

Deze deel ik door er elke  maandagochtend om 9.00 uur eentje in je mailbox te laten glijden. Zo zet je de toon van de week en kun je de tip of tool ook echt uitproberen en integreren in je manier van werken.

De week erna krijg je een nieuwe tip die je kunt stapelen op eerdere tips. Zo vergroot je moeiteloos het effect.

En omdat je de tips per stuk aangereikt krijgt, ga je goed ervaren welke tip voor jou werkt en of je hem wilt tweeken.

Elke week een mail van 3 tot 10 regels. Kort, krachtig, effectief.

JOUW RECEPT VOOR FOCUS.

Met al die tips stel je jouw recept voor focus samen. Want dat is persoonlijk. 

Sommigen van ons werken heerlijk met mensen om zich heen in een gezellig koffietentje, anderen hebben absolute rust nodig. 

Het is maar net wat past bij jouw systeem en voorkeuren. En ook dat kan verschillend zijn.

Je zult merken dat als je er ‘s-nachts drie keer uit moet, vanwege een ziek kind, onrust of opvliegers, je focusspier wat afneemt en je je recept moet bijstellen. 

Nu mijn interne thermostaat schommelt (oke, oke, opvliegers) slaap ik minder en pak ik soms een langere powernap totdat mijn thermostaat weer snapt wat de bedoeling is. Ik stel hier mijn plannen op in.

Maar ik zal je alvast mijn basisrecept voor focus geven, zodat je direct aan de slag kunt met het krachtig richten van je aandacht. En bovenop het basisrecept kun je dan de tips en inzichten uit de neurowetenschap stapelen. En bereid je dan maar voor op een enorm verschil in het richten van je aandacht en energie.

MIJN BASIS RECEPT VOOR FOCUS

Stap #1. Weet wat je wilt.

Je brein is enorm behulpzaam en wilt alles doen wat jij zegt. Alleen zeggen we heel vaak niet wat we echt willen. Als het glashelder is wat je wilt en vooral ook WAAROM je dat wilt springt je brein op de bijrijders stoel en zal je helpen navigeren.

Dus als je niet weet wat je wilt, denk daar dan eerst goed over na, voel het door. Zoek er eventueel wat hulp bij als je er niet uitkomt. Het voorkomt dat je twittert of surft op het internet, juist omdat je niet weet wat je wilt.

Stap #2 Zet je lichaam in de optimale stand.

Je zenuwstelsel staat in een kalme of actieve stand. Als je je wilt focussen op een fysieke of dynamische inspanning is de actieve stand handig.

Wil je content creeren dan is het effectiever als je wel hoog in je energie zit (hoe je dat doet, lees je hieronder) maar dat je werkt met de meer kalme energie van de Nervus Vagus. Hoe je dat doet? Simpel. Adem 2 tellen in en 4 tellen uit. En doe dat 4 keer. Dat activeert deze grote zenuw.En zorgt voor rust in je lijf en hoofd.

Stap #3 Kies je gedachten en gevoel.

Je brein luistert constant en altijd. Zeg daarom heel beslist dat jij je elke dag beter kunt focussen op de dingen die het belangrijkst zijn. En dat je daar steeds meer bewijs van terugziet in je werk en leven.

Je brein maakt chemische cocktails  als je aan dingen denkt. Maak wat je gaat doen daarom leuker, makkelijker en effectiever voor jezelf. Bijvoorbeeld met de 101 focus tools.

Laat het niet aan het toeval over hoe je je voelt. Maar neem een activeve rol in door te weten welke mensen, taken en doelen je het meest energie geven en hier steeds meer mee te doen.

 

Wil jij de 101 focus tips gratis ontvangen?

Wil jij ook de  super praktische 101 focus tips ontvangen? Ze gaan over jouw plan, plannen, prioriteiten stellen, meer tijd creeren, concentratie, uitstelgedrag verminderen. Alles dus voor jouw focus. Schrijf je hieronder in en ontvang de eerste tip maandagochtend.

 

Keep focused, keep tuned.

Janneke

Janneke (1965) is Massagetherapeut en De Focuscoach. Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover, meditatie-junkie. Voor een heldere, kalme focus en veel concrete tips voor meer overzicht en geluk.

Pin It on Pinterest

Share This