Effectieve Tips

 

 

 

 

Het directe effect van emoties op focus

De directe invloed van emoties op focus!

Elke emotie brengt haar eigen energie met zich mee. Dat merk je dagelijks. Denk maar aan het verschil tussen werken aan een taak die je enorm leuk vindt en werken aan een taak waar je tegenop ziet. Op deze laatste kun je echt leeglopen. Emoties hebben dan ook een stevige invloed op je focus, lees er snel meer over …

Mensen kunnen keihard hun best doen om te focussen, maar als je lichaam te vermoeid is, of in de stress-stand staat, focus je vooral op wat je niet wilt!

That’s nature.

PIJNLIJKE EN POSITIEVE EMOTIES

Ik maak onderscheid tussen 2 soorten emoties. Pijnlijke emoties en positieve emoties.

Je kunt ze zien als een linker- en een rechter pool waartussen een schuifknop zit.

Meer naar links zitten de pijnlijke emoties die je energie kosten. Schaamte omdat je constant dingen uitstelt, angst of er genoeg geld binnenkomt, boosheid omdat iets niet lukt. Maar ook vermoeidheid die ontstaat door informatie overload hoort hierbij.

Meer naar rechts zitten de plezierige emoties die energie geven. Plezier, dankbaarheid, liefde, bliss.

Zoals je ziet spreek ik hierboven niet van negatieve emoties. Omdat ik dat onzin vind. Hoe kan iets negatief zijn als het als functie heeft je te helpen navigeren in je leven? Dat pijnlijke emoties negatieve effecten kunnen hebben als ze te lang sudderen weet ik maar al te goed.

 

WAT IS EEN EMOTIE?

Een emotie is een pakketje gedachten, lichamelijke veranderingen en het gevoel dat jij daarbij hebt.

Elke emotie heeft haar eigen specifieke pakketje waardoor het uniek voelt. Boosheid voelt anders dan angst. Frustratie voelt anders dan schaamte. Vaak heeft een emotie haar eigen plaats in het lichaam.

Als je sensitief bent, neem je dit sneller waar. Je voelt vlinders in je buik, een brok in je keel, iets ligt zwaar op de maag. Je hebt iets op je lever, het zit je op je nek of je deelt iets mee met lood in je schoenen. Elke emotie pakt haar ruimte in ons lichaam.

Dit zijn niet enkel gezegdes. We hebben het hier over de sensaties van spieren die opspannen of ontspannen. Van organen die sneller of langzamer gaan werken. En van een zenuwstelstel dat meer of minder geprikkeld wordt.

 

WAT DOET EEN EMOTIE MET JE FOCUS?

Er is iets interessants wat je moet weten. Negatieve emoties zetten je in de stress-stand. 

Zoals je wel weet is een stressreactie gelijk of je nu bijna overreden wordt door een vrachtwagen of dat je overspoeld raakt door al het werk dat je nog moet doen.

In beide gevallen gaat je hart sneller slaan, en stijgt je bloeddruk. Er gaat meer zuurstof en energie naar de spieren. Je spieren spannen zich op, klaar om te vechten of te vluchten.

Maar er gebeurt nog iets. Ook je oogspieren spannen zich op, want je moet het gevaar goed kunnen zien. Je vernauwt dus letterlijk je blik. 

Dat niet alleen, ook je zicht op kansen en mogelijkheden vernauwt. Je aandacht schiet op wat je niet wilt in plaats van op wat je wel wilt.

WAAROM DANKBAARHEID, VREUGDE EN PLEZIER JE FOCUS VERGROTEN

Wat gebeurt er eigenlijk bij positieve emoties?

Je hart klopt rustiger en je bloeddruk daalt. Er komen andere hormonen en stofjes vrij in je lichaam. Je staat in de stand waarin je cellen hersteld worden alsof er kleine werkmannetjes druk bezig zijn met een geweldige renovatie.

Je spieren zijn meer ontspannen. Ook je oogspieren. Hierdoor is je blik ruimer. Tegelijkertijd sta je meer open voor kansen en mogelijkheden. Je bent creatiever, inventiever en richt je aandacht makkelijker op wat je wilt. Je focust op de juiste dingen.

Een bepaalde mate van stress is niks erg. Als ik een deadline heb en net te laat begin, beland ik eerst in een stresspiek. Dan voelt het of alle krachten gebundeld worden en ontstaat er full focus. Ik doe dan in 1 dag meer dan in de week ervoor. 

Maar sluimerende constante stress is funest voor het richten van je aandacht op de juiste zaken. 

Master daarom je emoties. Krijg inzicht in en controle over je emoties.

Zodat je je focust op wat je wilt. Want daar gaat het per slot van rekening om.

 _____

#focus #ontstress #emoties

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op kleine gewoonten die je dag nog beter maken.

Bij De Focuscoach vind je de Focus Massage en de Focus Sessie. Voor meer rust in je hoofd, meer geluk in je dagen en een super productieve (werk)dag. We willen helemaal niet alles, we willen een paar dingen heel erg graag. Weet wat je wilt en focus daarop. Wat je aandacht geeft groeit.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This