Effectieve Tips

 

 

 

 

De kracht van pauzes plannen

de kracht van pauzes plannen

Als je nu productiever en effectiever zou werken, heb je dan meer tijd voor pauzes? Of zou het zo zijn dat als je meer tijd voor pauzes neemt, je productiever en effectiever kan werken?  

DE VOLLE MAAN PAUZE

Gisteren sprak ik 2 collega-vriendinnen. Tjonge, wat hadden ze een last van de volle maan (superbloedmaan 21 januari 2019). Of ik het ook voelde. Uh … dacht het wel. Totale onrust. Chaos in mijn hoofd terwijl ik alles zo glashelder had daarvoor. Hoe kon dat?

We zijn niet afgescheiden van onze omgeving, ook al dan we alsof dit wel zo is. Invloeden van buitenaf komen ons systeem binnen. Alles is met alles op subtiel niveau verbonden. Weersinvloeden, het humeur van anderen. En als je dat voelt kun je het beste jezelf een pauze gunnen.

In het geval van de superbloedmaan vroeg het 3 hele dagen om weer lekker in mijn vel te komen. Hoe ik die (onrustige) pauze van mijn werk vulde? Met Organizen, Opruimen en Overgave. Die onrustige energie moest eruit dus stroopte ik mijn mouwen op. Mijn kledingkast kreeg een beurt, de boekenkast ook en als ik dan toch bezig was, kon ik net zo goed gelijk de zooi van manlief onderhanden nemen. En ondertussen deed ik mijn best om de onrust te laten zijn wat het was … tijdelijk. Adem in – adem uit.

DE PLASPAUZE

Ik deelde op Instagram een post met de tekst ‘We zijn vaak zo streng voor onszelf, dat we vergeten te ademen, lachen of plassen.’ En op het moment dat ik hem deelde dacht ik: “Verhip, ik ga even snel naar het toilet”. Hoezo EVEN SNEL?  Jullie reacties daarna lieten zien dat ik niet de enige was.

Terwijl we weten dat we bezig zijn met ons levensproject en dat dat nog wel even duurt, handelen we alsof we een sprintje moeten trekken. Alsof het voor even is en dat dan straks de rust terugkeert.

Wie houden we eigenlijk voor de gek?

Want als we ons boek geschreven hebben, willen we het gaan vermarkten er misschien lezingen over geven of er een training bij maken.

Als we onze webshop hebben geopend, willen we steeds nieuwere leukere spullen aanbieden, een blog gaan schrijven en steeds meer inschrijvingen voor onze nieuwsbrief.

Als we twee weken vakantie kunnen nemen op een jaar, willen we drie of vier weken nemen, of beter nog een digital nomad worden.

Er stromen steeds nieuwe verlangens door ons heen , we blijven nieuwe doelen bedenken, we blijven groeien en we blijven gaan. En daarom is een onderdeel van goed plannen ook de boel laten gaan. Al is het maar voor een paar minuten om even te plassen en onze lippenstift bij te werken. Adem in – adem uit.

DE WERKPAUZE

Ik zweer bij het werken in tijdblokken. Het is 1 van de grote dingen dat me helpt echt productief en effectief te werken. Het idee is eenvoudig; je werkt een bepaalde tijd aan 1 taak en daarna plan je een pauze in . Werktijd en pauzetijd samen is 1 tijdblok.

Bijvoorbeeld 50 minuten werken en 10 minuten pauze, of 25 minuten werken en 5 minuten pauze.

Je brein heeft tijd nodig om te ordenen en informatie weg te zetten. Om stukjes informatie te verbinden en briljant te zijn. Dus eigenlijk is een pauze nemen ook werken, maar dan anders. Just saying … Adem in – adem uit.

NACHTELIJKE SLAAPPAUZE

Als je voldoende slaapt kun je beter focussen.

Als je lekker uitgeslapen bent kan je brein beter met alle prikkels omgaan en heb je een beter antwoord op de informatie-tsunami daarbuiten. Ook krachtig kiezen is makkelijker met een uitgeslapen hoofd.  Dat heeft allemaal te maken met je prefrontale cortex (het briljante breingebied dat informatie verwerkt en rationele beslissingen neemt). Dit breindeel kan veel beter haar werk doen als jij goed bent uitgerust. Adem in – adem uit.

Pauzes horen onderdeel te zijn van je planning.  Het is geen luxe, maar noodzaak.

Van het snuiven van frisse lucht in je achtertuin tot een strandwandeling in de regen. Van rustig zitten op het toilet tot heerlijk wegzakken in je fris opgemaakte bedje.

 Ik zeg … tijd voor een pauze!

_____

#pauze #gewoonten #planning

 

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op kleine gewoonten die je dag nog beter maken.

Bij De Focuscoach vind je de Focus Massage en de Focus Sessie. Voor meer rust in je hoofd, meer geluk in je dagen en een super productieve (werk)dag. We willen helemaal niet alles, we willen een paar dingen heel erg graag. Weet wat je wilt en focus daarop. Wat je aandacht geeft groeit.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

Pin It on Pinterest

Share This