Effectieve Tips

van De Focuscoach

 

 

 

De 1 minuut regel voor direct minder rommel en ruis

DE 1 MINUUT REGEL

Werk jij ook makkelijker in een opgeruimde omgeving? Voel je je beter als je niet constant tegen hopen rommel aan hoeft te kijken? Hoe zorg je voor meer orde en netheid zonder uren bezig te zijn? Gaat de 1 minuut regel je redden? Je leest het hier …

RUIM JE ROMMEL OP

Het is zo’n bekend zinnetje; ruim je rommel op. Kreeg jij dat vroeger vaak te horen? Bij ons thuis werd het niet vaak gezegd, maar was het wel de bedoeling dat we opruimden.

Het was vanzelfsprekend om je jas direct op de kapstok te hangen, schoenen op te ruimen en speelgoed niet te laten slingeren . Tassen hadden een vaste plaats, net zoals alles een vaste plaats had. Er was veel structuur op een prettige manier. 

Later raakte ik mijn band met die structuur een beetje kwijt. Ik verhuisde van hot naar her. En vanaf het moment dat ik ging zwerven, begonnen mijn spullen ook te zwerven; door de woonkamer, badkamer en slaapkamer. Door meer onrust in mezelf was er meer rommel om me heen.

HUH, WAAR IS DE VASTE PLAATS GEBLEVEN?

Sommige spullen hadden ineens geen vaste plaats meer. Daardoor werd de jas die voorheen aan de kapstok werd gehangen achteloos over een stoel of bank gegooid. Papieren begonnen ook te zwerven op een typische manier. Ik kwam ze altijd tegen als ik ze niet nodig had, maar nooit als ik ze wel nodig had. En sommig items waren gewoon standaard zoek, vooral de autosleutels en de bril.

ALLES EEN EIGEN PLAATS 

Door al het verhuizen en rondzwerven werd me iets duidelijk. Dat was dat alle spullen, net als ik,  gewoon hun eigen plaats nodig hadden. Net zoals wij onze eigen stoel aan tafel prettig vinden, hebben sleutels hun eigen vertrouwde plek nodig. Hetzij in je tas, aan het sleutelrek bij de deur of in de vaste lade. Ze verdienen hun eigen vierkante centimeters.

Vanaf het moment dat ik investeerde in alles een vaste plaats geven werd het rustiger om me heen.  En deze stap is nog steeds superbelangrijk voor me. Zolang iets geen duidelijke eigen plaats heeft in een kast of op een plank, zwerft het.

DE 1 MINUUT REGEL 

Sinds een jaar ben ik echt een beetje verliefd geworden op deze regel van schrijfster en geluksexpert Gretchen Rubin De regel is simpel. Doe alle taken die je binnen 1 minuut kunt doen meteen.

Als je deze 1 minuut regel introduceert hoef je nooit meer te wikken en wegen of je iets zult doen. Je hoeft jezelf slechts af te vragen: ‘Kan ik dit klusje binnen een minuut fixen’. Heel vaak zijn grotere klussen nog groter dan je denkt, maar kleine klusjes nog kleiner dan je denkt. Het kost je meer tijd om ze op je takenlijst te zetten dan om ze uit te voeren.

Het is zeker niet het uitvoeren van die ene kleine taak waarmee je chaos gaat bedwingen. Het is het resultaat van al die kleine taakjes die je vanaf nu direct doet.

Het resultaat stapelt zich geweldig op als je deze regel zo vaak mogelijk volgt.

EN DAN NU EVEN HEEL PRAKTISCH…

Hierop is de 1 minuut regel van toepassing bij mij:

 • Het ophangen van je jas.
 • Het opruimen van je tas.
 • Het uitprinten van een factuur.
 • Het aanpassen van je belastingnummer.
 • Het verzenden van een offerte.
 • Plastic in de plastic-bak gooien.
 • Paspoort opruimen.
 • Tandarts bellen.
 • Koffiekop afwassen.
 • Magazines opruimen.
 • Boodschappen direct wegzetten.
 • Spaarzegels voor die mooie handdoeken direct op de kaart plakken.
 • Een doekje over je beeldscherm.
 • Je document direct in de juiste file zetten.
 • Speelgoed opruimen.
 • Een vlekje wegwerken

 

WANNEER PAS JE DE 1 MINUUT REGEL BETER NIET TOE?

De 1 minuut regel gaat niet op als je geconcentreerd zit te werken. Dan laat je geen kleine klusjes tussendoor komen. Dan is je aandacht, als het goed is, gericht op je Belangrijkste Taak. Het gaat op voor die momenten dat je bezig bent met van alles en nog wat.

Ik denk nu heel vaak ‘niet laten liggen, het is zo gebeurd’. En dat items dan een eigen plaats hebben maakt het nog makkelijker.

Papieren versturen (ja, dat komt nog incidenteel voor) gaat makkelijker als je blindelings de enveloppe en postzegel kunt pakken. Een verzekeringsbewijs opruimen is eenvoudiger als je bijna zonder te kijken het tabblad-verzekeringen om kan slaan.

Met de 1 minuut regel heb je dus een duidelijke richtlijn in handen. Kost iets  minder dan 60 tellen, dan doe je het gewoon nu! 

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op simpele gewoontes die het leven leuker en makkelijker en effectiever maken.

De focuscoach  Massage en Coaching  voor heerlijk veel Rust en Focus in je hoofd, werk en leven. Zodat jij makkelijker kunt doen wat er voor jou echt toe doet.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

structuur
focus
structuur

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This