Effectieve Tips

 

 

 

 

Bepaal je concrete doel

bepaal je concrete doel

ELK DOEL BEGINT MET EEN GEVOEL!

Het was een koude druilerige maandagochtend, het water droop van mijn petje. Maar in mijn hoofd scheen de zon. Want ik had net DE MOOISTE RING gekocht bij de juwelier. Een gouden ring met een diamant. Heel wat voor iemand die zelfs nooit getaald heeft naar een trouwring. Ik vond het niet belangrijk, laat staan ééntje met een diamant.

Ik voelde de opwinding door mijn aderen stromen. Ik was naar binnen gegaan, had rondgekeken, niet op prijskaartjes gelet en uitgekozen wat ik mooi vond. Toen ik later de prijs zag, begreep ik dat het om een ‘echt steentje’ ging  … maar het weerhield me geen seconde.

Dus liep ik op wolken met het rijke gevoel dat een diamant-waardige vrouw kan hebben. 

Dat ik de volgende dag de ring afbestelde is van ondergeschikt belang. Dat ik toch net te vaak ringen verlies of kwijtraak speelt wel mee (binnenpretje).  Maar met de ring met diamant, die even in mijn bezit was, stemde ik weer stevig af op mijn gevoel diamant-waardig te zijn. Of zo je wilt, zelf te shinen als een diamant en daarop keuzes te baseren.

Shine bright like a diamant.

Het is vanuit je gevoel dat je je doelen bepaalt! Dus heel diep mooie dingen voelen kan één van   jouw doelen voor 2019 op zich zijn. Ik heb naar aanleiding van dit gevoel in ieder geval mijn concrete doelen direct kunnen upgraden.

Hoe bepaal je concrete doelen?

 

DOE EEN EENVOUDIGE BRAINDUMP

Voordat je heldere doelen bepaalt, kan het nodig zijn om eerst een braindump te doen om erachter te komen wat je wilt. Dat kan heel eenvoudig. Ga zitten en zet de timer op 3 minuten. Pak een wit vel papier en schrijf hierop wie je wilt zijn, wat je wilt doen en wat je wilt hebben over 1 jaar. Denk er vooral niet te veel bij na, maar vul in op gevoel. Je kunt hier een template downloaden waarop je jouw braindump kunt doen.

KIES DAN JE DOEL

Nu al je verlangens  op papier staan, ga je kiezen. Kies 1 werkgerelateerd doel en een persoonlijk doel, omdat je zo kunt zorgen voor balans.

Productief werken kan bijvoorbeeld prachtig samengaan met elke dag 30 minuten voor jezelf reserveren.

Beter je werk plannen kan goed samengaan met vaker spontaan afspreken (eventueel via Skype) met mensen die je inspireren of die matchen.

Zo voorkom je dat je rigide wordt op een bepaald gebied en zorg je voor een mooi evenwicht.  Je schiet niet door in actie of rust. Je schiet niet door in plannen of spontane acties.

 VOORBEELDEN VAN PERSOONLIJKE DOELEN

Ik begin altijd met het persoonlijke doel. We zijn ons werk, we zijn ons gezin, we zijn ons bedrijf. We moeten eerst gehoor geven aan ons grootste persoonlijke verlangen, dan worden werkgerelateerde doelen ook duidelijker en vanzelfsprekender. Lees ook Jouw doelen voor 2019, hoe bepaal je ze.

Persoonlijke doelen kunnen zijn:

 • Ik wil deze zomer … kg wegen.
 • Ik wil 3x in de week 1 uur op de loopband.
 • Ik mediteer elke ochtend 30 minuten.
 • Ik wil elke week op dinsdag en donderdag naar yoga.
 • Ik wil elke laatste  zaterdag van de maand een avond uit met mijn partner.
 • Ik wil `s-morgens rustig opstarten en samen ontbijten.
 • Ik wil 1 keer per 2 maanden stappen met vriendinnen.
 • Ik wil krachtige keuzes maken.
 • Ik wil JA zeggen tegen alles waar ik een vrolijk gevoel bij krijg.
 • Ik wil elke week een boek lezen.
 • Ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten

Zoals je ziet zijn niet alle doelen specifiek, meetbaar of tijdgebonden. Daarover straks meer.

VOORBEELDEN VAN WERKDOELEN

 •  Ik wil elke maand minimaal ….. omzetten met mijn bedrijf.’
 • Ik wil elke woensdag een artikel schrijven.
 • Ik wil aan het eind van het jaar een nieuw digitaal programma hebben.
 • Ik wil deze maand 3 nieuwe klanten aantrekken.
 • Ik wil aan het eind van het jaar 5000 mensen op mijn e-maillijst.
 • Ik wil productiever werken.
 • Ik wil de eerste twee uur van elke werkdag aan 1 taak werken.
 • Ik wil werken in tijdblokken.
 • Ik wil samenwerkingen aangaan met  gelijkgestemden.
 • Ik wil mijn netwerk uitbreiden met 20 interessante liefdevolle mensen.

Door uit iedere kolom 1 doel te kiezen, voorkom je overwhelm. Zo vergroot je de kans op het succesvol halen van je doel enorm.  Belangrijker nog, je weet zeker dat je stappen zet richting je doel, omdat je minder afgeleid zult zijn.

Daarnaast kun je nu veel makkelijker bepalen waar je ja of nee tegen zegt. 

 

MAAK JE DOEL SPECIFIEK 

 Nu is het tijd om even te voelen of je gaat werken met de SMART methode, waarmee je je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt. 

Het kan je direct een gevoel van opluchting geven als je er al jaren van droomt om een digital nomad te zijn en je zegt nu dat je dat per 1 januari 2020  bent.

Voel je hierbij juist een drukkend gevoel, laat je doel dan zijn dat je elke dag een kleine stap zet om te werken en leven als een digital nomad.

Voel je het verschil. Je kunt altijd een doel aanpassen naar specifieker, of juist minder specifiek. 

 

SCHRIJF JE DOEL OP

Geef je doel een duidelijke  plek in je agenda, je planning en je hoofd. Schrijf het op. Hiermee geef je direct een sterk aandachtssignaal af aan je brein. Zet je persoonlijke doel en je werkdoel op papier en zorg dat je elke dag deze (complementerende) doelen ziet. Bijvoorbeeld als je je dagplanning maakt.

_____

#doel #helderheid #focus

 

Janneke: Mom van 3 mannen, zwarte koffie lover tot 14.00 uur, meditatiejunkie en gek op kleine gewoonten die je dag nog beter maken.

Bij De Focuscoach vind je de Focus Massage en de Focus Sessie. Voor meer rust in je hoofd, meer geluk in je dagen en een super productieve (werk)dag. We willen helemaal niet alles, we willen een paar dingen heel erg graag. Weet wat je wilt en focus daarop. Wat je aandacht geeft groeit.

DIT IS OOK VAST IETS VOOR JOU!

Pin It on Pinterest

Share This